Project Description

‘In BricsCAD kan ik makkelijk verschillende gegevens combineren’

Hans Lammers

Heijmans is natuurlijk een bekende naam in de Nederlandse Bouwwereld. Wie een kijkje neemt op de website ziet WAT ze in de afgelopen jaren hebben gebouwd. Wat je niet ziet is HOE ze dat hebben gebouwd, en dat is precies hoe Hans Lammerts zijn rol binnen Heijmans omschrijft.

‘Bij ons draait het om de hoe-vraag’, begint Hans het interview enthousiast.  Ik ben engineer binnen de afdeling Technisch Bedrijfsbureau bij Heijmans. Bij deze afdeling werken we de ‘specials’ uit en houden we ons bezig met de vraag hoe we deze projecten precies gaan bouwen. Dat betekent dat we over veel informatie moeten beschikken om een project goed te kunnen engineeren: BIM-data, constructieve gegevens maar ook geo- en infragegevens als het bijvoorbeeld om een brug gaat. De uitdaging is altijd hoe je die gegevens het makkelijks laat samenkomen zodat je goed overzicht en inzicht krijgt.’

Makkelijk verschillende gegevens combineren

Ik maak hierbij graag gebruik van BricsCAD BIM. We zijn BricsCAD gaan gebruiken omdat onze huidige software tekort schoot. Het grote voordeel van BricsCAD vind ik dat het gebaseerd is op .dwg en dat je daarnaast diverse andere bestandsformaten kunt openen, importeren en exporteren. Zo kan ik Revit files en families importeren, SketchUp bestanden openen, IFC bestanden importeren en exporteren, en ik kan makkelijk verschillende gegevens met elkaar combineren.

 

Hans laat enkele voorbeelden zien. ‘Kijk hier heb ik een satellietkaart van een gebied waar we gaan bouwen. Deze satellietkaart is plat dus hier zou ik graag de hoogtegegevens aan toe willen voegen. Via een andere bron kan ik deze hoogte gegevens in BricsCAD importeren en letterlijk mappen op mijn satellietkaart. Het resultaat is een foto met de hoogte als reliëf. Nu heb ik alle benodigde gegevens in één bestand. Eigenlijk heel simpel maar in andere software loop je al snel vast in bijvoorbeeld verschillende assenstelsels’.

 Een ander voorbeeld is het visualiseren van stekken (uitstekend stuk wapening). In andere software is deze informatie lastig te gebruiken omdat wapeningsmodellen in specifieke bestandsformaten worden gedeeld, namelijk IFC. in BricsCAD kan ik deze informatie heel makkelijk selecteren en uit het model halen.

2D, 3D, of allebei?

In de bouwbranche zien we steeds meer bedrijven de overstap maken naar 3D tekenen, toch heeft Hans daar een genuanceerder idee bij: ‘Je hoort mensen vaak de afweging maken of ze in 2D of juist in 3D moeten tekenen. Dan denk ik: waarom zou je het niet allebei doen? De ene situatie leent zich beter voor 2D en de andere voor 3D. En in sommige situaties is het juist fijn om zowel in 2D als 3D te werken. Ik zou het onderscheid dus niet zo hard willen maken’, aldus Hans. BricsCAD ondersteunt zowel 2D als 3D en in één en dezelfde tekening kun je makkelijk switchen tussen 2D en 3D.

Samenwerken in IFC

‘Ik merk dat BricsCAD een open opzet heeft: het maakt veel gebruik van de open standaarden als DXF en IFC. Het importeren en bewerken van IFC-modellen gaat erg snel en makkelijk in BricsCAD. En wat ook handig kan zijn is de feature om twee of meerdere IFC-modellen met elkaar te vergelijken. Zo kun je bijvoorbeeld zien wat de wijzigingen zijn ten opzichte van een eerder model gedurende het project.’

Andere handige tools in BricsCAD

Wat ik ook erg handig in BricsCAD vind is DmAudit. Met dit commando kun je corrupte solids repareren. Laatst kreeg ik een Rhino-export toegestuurd waar de faces in de knoei lagen. Normaal kun je dan niks meer met het bestand maar met DmAudit heb ik dit kunnen herstellen en kon ik het bestand gewoon gebruiken. Blockify is ook zo’n handige tool. Het doet eigenlijk al wat de naam doet vermoeden: het analyseert de tekening en maakt blocks van repetitieve items. Hierdoor wordt je bestand lichter en dus sneller. 

Momenteel ben ik aan het experimenteren met het commando Propagate. Hiermee kun je repetitieve taken binnen BricsCAD automatiseren. Als ik nu een klein detail in de wapening op heel veel plaatsen moet aanpassen, dan leer ik BricsCAD het nieuwe detail en BricsCAD past dit dan automatisch toe op vergelijkbare details in de tekening.

Tot nu toe ben ik erg enthousiast over BricsCAD en ik verwacht dat we het in de toekomst nog meer gebruiken.

 

Bezoek de website