Project Description

OTO Landscape Architects

‘We willen de stad beter en gezonder maken

Alexander Herrebouts

OTO werkt aan de steden en landschappen van morgen. Het bedrijf is in 2018 opgericht door landschapsarchitect Alexander Herrebout. Het werk van OTO varieert van concrete ruimtelijke ontwerpen tot ontwerpend onderzoek en visies voor stad en landschap. 

‘We willen dat op verschillende schaal doen’, vertelt Alexander. ‘Zowel op regionale schaal als in detail zoals bijvoorbeeld straatmeubilair. We zijn niet persé specialisten, we willen juist erg breed georiënteerd zijn. We werken met een vast team van 5 medewerkers en daarnaast huren we  geregeld specialisten in bij de uitwerking van onze opdrachten.

Opdrachtgevers

Projecten die OTO vaak uitvoert zijn opgaven op het gebied van klimaatadaptatie, energietransitie, ecologie, circulaire economie, gezondheid en duurzame mobiliteit. Opdrachtgevers zijn voornamelijk overheden (provinciaal, regionaal of binnenstedelijk) en ontwikkelaars in Nederland en België.

Ontwikkeling in de markt

‘We zien natuurlijk al enige tijd dat klimaat en biodiversiteit een steeds grotere rol spelen in de landschapsarchitectuur. We willen graag groen terugzien, ook of misschien wel juist binnenstedelijk. Daarnaast is de belevingscomponent steeds belangrijker. Als we een project uitvoeren dan kijken we zowel naar het systeem (wat doet het, wat lost het op?) als naar de vormgeving en beleving (is het mooi, doet het een beroep op mijn zintuigen?)’, legt Alexander uit. ‘Het betreft vaak werken, gezond zijn en beleving. Deze zaken willen we terugzien bij de uitwerking van een project’.

Software

‘Voor de uitwerking van onze projecten hebben we verschillende software tot onze beschikking. SketchUp Pro gebruiken we om bijvoorbeeld snel vergelijkende opties te testen. Dat werkt voor ons heel snel en intuïtief. Daarnaast gebruiken we in deze fase ook geregeld Rhino. Dat geeft ons veel vrijheid in vormen. Voor de verdere uitwerking stappen we over op BricsCAD Pro. Hierin gaan we dimensioneren, plankaarten maken en isometrie aanbrengen. SketchUp Pro en Rhino werken in de conceptuele fase erg prettig terwijl BricsCAD voor ons juist prettiger werkt in detail. Het is meer maatvast en doordat het op .dwg is gebaseerd is het ook goed uitwisselbaar. Voor het maken van impressies gebruiken we graag SU Podium en Enscape. Ook hierbij geldt dat het voor ons snel en intuïtief werkt. In SU Podium hebben we heel vlot een mooie render gemaakt en bij Enscape is het letterlijk een druk op de knop. Het voordeel bij Enscape is dat we samen met de opdrachtgever door het ontwerp kunnen lopen. Ook de bibliotheek in Enscape is erg mooi.

Visie

In de toekomst wil Alexander graag met relevante projecten bezig blijven. ‘We willen de stad beter en gezonder maken’, licht hij toe. ‘Ons portfolio is goed maar deze willen we wel blijven uitbreiden.  Verder zou ik ook onze software nog slimmer in willen zetten. Ik denk er bijvoorbeeld aan om meer parametrisch te werken of door onze verschillende pakketten te koppelen aan elkaar. Ik begreep dat er een koppeling is tussen Rhino en BricsCAD en dat ik SketchUp Pro-modellen ook rechtstreeks in BricsCAD kan importeren. Dat maakt het werk voor ons nog makkelijker, leuker en waarschijnlijk ook verfijnder. Voorlopig genoeg te doen dus’, sluit Alexander af.

Gegevens
OTO Landscape Architects
Stadhuisplein 9-15
3012 AR Rotterdam
otolandscape.nl  

Bezoek de website